Αδελφότητα Γαρδικιωτών Αθήνας – Πειραιά
Κοιτίδα πολιτισμού, κοιτίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σημείο αναφοράς για τους Γαρδικιώτες της Αθήνας και του Πειραιά – ολόκληρης της Αττικής, ο συνδετικός κρίκος όλων μας. Η μάνα που πάντα έχει ανοιχτή αγκαλιά για όλα της τα παιδιά! Κάπως έτσι θα μπορούσε κάποιος να ξεκινήσει αναφερόμενος στην Αδελφότητα Γαρδικιωτών Αθήνας – Πειραιά. Όταν πριν από 66 χρόνια κάποιοι Γαρδικιώτες πίνοντας καφέ και τσίπουρο στο στέκι τους – ένα καφενείο στην οδό Παλαμηδίου, στην Αγιά Σοφία στον Πειραιά, του Σταύρου Μπαλαλή, κανείς τους δεν φανταζόταν ότι μια πεφωτισμένη ιδέα να δημιουργηθεί ένας σύλλογος, θα είχε 65 χρόνια μετά τέτοια πορεία.
Άνθρωποι του μόχθου, άνθρωποι που ήλθαν στην πρωτεύουσα να συναντήσουν ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη ζωή από αυτή του χωριού. Όμως το Γαρδίκι ήταν χαραγμένο βαθιά στην καρδιά τους και η σκέψη τους να τρέχει πίσω στο χωριό και στους ανθρώπους που άφησαν εκεί – ο Ασπροπόταμος κυλούσε στα μάτια τους. Όμως άνθρωποι δυναμικοί, με όραμα και αγάπη, θέλησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φέρουν πιο κοντά τις φαμίλιες τους και να μεταφέρουν στα παιδιά τους την αγάπη για το χωριό ώστε να γίνουν η συνέχεια τους και να μη χαθεί η πολιτιστική τους κληρονομιά. Και τότε κάποιος έριξε την ιδέα – όχι σύλλογο – Αδελφότητα! Και η διαφορά στην ετυμολογία της λέξης τεράστια, ένδειξη της αμφίδρομης αγάπης,
εκτίμησης και σεβασμού που υπήρχε μεταξύ τους. Δυστυχώς δεν έχει γίνει γνωστός ποιος από όλους έριξε την ιδέα. Ήταν λοιπόν, Κυριακή 8 Ιανουαρίου του 1956 σε αυτό το καφενείο που μαζεύτηκαν 46 Γαρδικιώτες – όλοι άνδρες – οι γυναίκες την εποχή εκείνη δεν χώραγαν σε τέτοιες συναθροίσεις. Εκεί αφού επικύρωσαν την αναγκαιότητα της σύστασης μιας Αδελφότητας, εξέλεξαν την πρώτη διοικούσα επιτροπή την οποίαν αποτελούσαν οι Νικόλαος Ι. Μπαταγιάννης, Αθανάσιος Γιώτης, Βάϊος Φούντας και Ιωάννης Γυφτάκης, οι οποίοι και εξουσιοδοτήθηκαν να κάνουν όλες τις κατά νόμο ενέργειες, για την σύνταξη του καταστατικού και των διατυπώσεων της νομιμοποίησης του συλλόγου. Σκοπός κατά την ίδρυσή της, όπως αναφέρεται στο καταστατικό, ήταν η ανύψωση και η προαγωγή του ηθικού, πνευματικού και βιοτικού επιπέδου των μελών της ως και η
επιτέλεση έργου κοινής ωφέλειας για την Κοινότητα Γαρδικίου Τρικάλων Θεσσαλίας.
Για την ιστορία – αλλά και για τον φόρο τιμής που τους αποδίδουμε όλοι εμείς οι μεταγενέστεροι – τα ιδρυτικά μέλη της αδελφότητας Γαρδικιωτών Αθήνας και Πειραιά, είναι τα εξής:
Νικόλαος Ι. Μπαταγιάννης, Βασίλειος Στεργιόπουλος, Απόστολος Μαλέγκος, Βασίλης Παρθένης, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Γεώργιος Τσικάτος, Αθανάσιος Γιώτης, Κωνσταντίνος Βλαχοκώστας, Κωνσταντίνος Βράκας,
Ευάγγελος Κ. Μπαταγιάννης, Κωνσταντίνος Β. Μπαταγιάννης, Βασίλης Σαρακατσάνος, Βασίλης Μαλέγκος, Κωνσταντίνος Χ. Μπαταγιάννης, Κωνσταντίνος Χ. Γαρδικιώτης, Ηλίας Παπαπέτρου, Ιωάννης Γυφτάκης, Αθανάσιος Παπακωνσταντίνου, Αριστείδης Γυφτάκης, Βασίλης Σδρένιας, Αθανάσιος Μπαμπούρης, Στέφανος Καραμήτρος, Δημήτρης Μπεμπέζας, Χρήστος
Κ. Μπαταβάνης, Γεώργιος Γυφτάκης, Αθανάσιος Τσικάτος, Αριστείδης Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Ράμμος, Γεώργιος Β. Οικονόμου, Σωτήριος Ράμμος, Ευθύμιος Π. Μπαταγιάννης, Ευάγγελος Σδρένιας, και Βάϊος Φούντας.
Η διοικούσα επιτροπή λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο και προετοίμασε την πρώτη καταστατική συνέλευση της Αδελφότητας που έγινε την Κυριακή 29 Ιουλίου 1956 στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με θέματα ημερησίας διάταξης:
– Ψήφιση και έγκριση καταστατικού
– Εορτή της Επετείου της Ίδρυσης της Αδελφότητας
– Εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου
Η ψήφιση και η έγκριση του καταστατικού ήταν μια τυπική διαδικασία και μετά από ανταλλαγές απόψεων, αποφασίστηκε να εορτάζεται η ίδρυση της Αδελφότητας την 15η Αυγούστου κάθε χρονιάς, όμως άφησαν στην δικαιοδοσία των εκάστοτε ΔΣ, την διακριτική δυνατότητα να αποφασίζουν για τον εορτασμό.
Η εφορευτική επιτροπή – αποτελούμενη από τους αείμνηστους Νικόλαο Μπαταγιάννη, Αθανάσιο Γιώτη και Δημήτρη Πελεκούδα, διεξήγαγε άψογες εκλογές με 46 ψηφίσαντες Γαρδικιώτες και το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν το εξής:
Νικόλαος Πελεκούδας 44 ψήφοι
Βαϊος Φούντας 39 ψήφοι
Γιώργος Κατσίμπας 38 ψήφοι
Απόστολος Μαλέγκος 38 ψήφοι
Γεώργιος Κόσσυβας 36 ψήφοι
Ηλίας Παπαπέτρου 32 ψήφοι
Ιωάννης Γυφτάκης 32 ψήφοι
Αθανάσιος Μπαμπανίκας 32 ψήφοι
Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου 31 ψήφοι
Νικόλαος Μπαταγιάννης 29 ψήφοι
Αναπληρωματικά μέλη
Αθανάσιος Γιώτης
Δημήτρης Βράκας
Αριστείδης Μπαλάνης
Τεράστιο το έργο και η συμβολή της Αδελφότητας στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Γαρδικιωτών. Όλοι περίμεναν με χαρά να παραλάβουν ταχυδρομικά στο σπίτι τους την Εφημερίδα “ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”, που τους έστελνε το εκάστοτε Δ.Σ. της Αδελφότητας. Ήταν και παραμένει το σημείο αναφοράς και συνάντησης, όλων των συμπατριωτών μας στην πρωτεύουσα. Μέσα από τις εκδηλώσεις προέκυψαν γνωριμίες, από τις γνωριμίες γάμοι, συγγένειες, φιλίες και άρρηκτοι δεσμοί.
Τα πρώτα χρόνια, που δεν ήταν και τόσο εύκολη η μετάβαση στο χωριό το καλοκαίρι, για πολλούς λόγους, η γιορτή ίδρυσης της Αδελφότητας γιορταζόταν ανήμερα της Παναγίας τον 15αύγουστο με πανηγύρι αρχικά στον Διόνυσο και την Πεντέλη και τα τελευταία χρόνια στην Πάρνηθα. Πλέον αυτό το έθιμο έχει εκλείψει από τις εκδηλώσεις της Αδελφότητας.
Από τις συνδρομές και τις δωρεές των μελών της η Αδελφότητα σύντομα έγινε ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στο κτίριο της Δ. Γούναρη 21-23, αρχικά ενός γραφείου στον 1ο όροφο επί προεδρίας Ηλία Φούντα και στη συνέχεια το 1988 επί προεδρίας Βασίλη Στεργιόπουλου αγοράστηκε η αίθουσα στον 4ο όροφο 400 τ.μ.
Με μία διακοπή κατά την περίοδο της επταετίας, η Αδελφότητα επανήλθε στο προσκήνιο πραγματοποιώντας εκδηλώσεις που πλέον είχαν το χαρακτηριστικό του μεγάλου αριθμού προσέλευσης. Παράλληλα από το 1977, είχε ιδρυθεί στον Πειραιά από μία ομάδα νέων Γαρδικιωτών, ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Νέων Γαρδικίου, που ήλθε να συμπληρώσει την Αδελφότητα με πολιτιστικές, μορφωτικές και μουσικές εκδηλώσεις. Όμως το 1979, μετά από εκείνη την ιστορική γενική συνέλευση της Αδελφότητας στην οποία παρευρέθηκαν και ψήφισαν 2.000 Γαρδικιώτες, η Αδελφότητα απορρόφησε όλα τα μέλη του Επιμορφωτικού που πλέον ανέλαβαν δράση και πολλά από αυτά μέχρι και σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Γιορτές, χοροεσπερίδες, γλέντια με κλαρίνα, παιδικά πάρτυ, παρουσιάσεις βιβλίων, κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης, διάφορες
δωρεές-προσφορές στο Γαρδίκι,εκδρομές, μερικές από τις εκδηλώσεις που 66 χρόνια τώρα κρατούν ζωντανή την Αδελφότητα.
Το 2011 η Αδελφότητα έγινε μέλος της Π.Ο.Π.Σ.Β. και ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Αμφικτιονίας Βλάχων. Συμμετείχε δε σε όλες τις εκδηλώσεις και τα Βλάχικα ανταμώματα της Ομοσπονδίας, με αποκορύφωμα τις μεγάλες εκδηλώσεις στην Ακρόπολη , το Ζάππειο και τα Τρίκαλα.
Την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010, η Αδελφότητα γιόρτασε τα 55 χρόνια ζωής της με μια μεγαλειώδη εκδήλωση στο θέατρο της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά Saint Paul κατά την οποίαν τιμήθηκαν ιδρυτικά μέλη και όλοι οι διατελέσαντες πρόεδροι. Μια εκδήλωση που έκλεισε με το μεγάλο 50μελές χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών της Θέμης Τσίπρα-Σεργιάνι. Η αίθουσα γέμισε Γαρδικιώτικους σκοπούς από το κλαρίνο του Γρηγόρη Χατζηλυμπέρη και της παρέας του.
Όμως και στην κοινωνία του Πειραιά, η Αδελφότητα έκανε άνοιγμα γνωριμίας και συνεργασίας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου, από τις οποίες αξέχαστη θα μείνει η συμμετοχή στις Πειραϊκές Αμφικτιονίες, στις παρελάσεις των εθνικών εορτών , στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των άλλων συλλόγων του Πειραιά.Επί πλέον οργάνωση ομιλιών με κοινωνικά και ιατρικά θέματα με καλεσμένους Γαρδικιώτες επιστήμονες.
Η Αδελφότητα με την ιστορία της και την διαδρομή της, έχει προσφέρει τα μέγιστα σε όλους μας και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να την στηρίξουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η Αδελφότητα είμαστε εμείς, τα μέλη της, οι Γαρδικιώτες και οφείλουμε
αν μη τι άλλο, να στηρίξουμε τους συμπατριώτες μας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τιμόνι της. Η Αδελφότητα δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει εξ αδιαιρέτου σε όλα της τα μέλη !!!
Στο πρόσωπο του εκάστοτε προέδρου του ΔΣ, τιμούμε και ευχαριστούμε όλους εκείνους που με την προσφορά , τον κόπο τους και τη δράση τους, οδήγησαν την Αδελφότητα μέχρι σήμερα.
Απόστολος Μαλέγκος 1956 – 1957
Νικόλαος Πελεκούδας 1957 – 1970
Ηλίας Φούντας 1970 – 1979
Κωνσταντίνος Μπαταγιάννης 1979 – 1983
Ιωάννης Βλαχοκώστας 1983 – 1987
Βασίλειος Στεργιόπουλος 1987 – 1989
Απόστολος Παπακωνσταντίνου 1989 – 1993
Σωτήρης Ε. Κάκιας 1993 – 1997
Σωτήρης Τσιρογιάννης 1997 – 2002
Αλέξανδρος Βλαχοκώστας 2002 – 2004
Γεώργιος Βράκας 2004 – 2008
Σωτήρης Ε. Κάκιας 2008 – 2012
Χρήστος Καραγεώργος 2012 – 2014
Γιάννης Βλαχοκώστας 2014 – 2016
Γιώργος Καραγεώργος 2016 – 2018
Λένα Σδρένια 2018 –