Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ευεργετικός Σύλλογος Γαρδικίου-Αθαμανών

Ο Ευεργετικός Σύλλογος Γαρδικίου-Αθαμανών “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ” ιδρύθηκε στο Γαρδίκι τον Αύγουστο του έτους 1904 (αναγνωρίστηκε επισήμως το 1905) κυρίως από κτηνοτρόφους, αγωγιάτες και τυροκόμους. Με την συμπαράσταση του Γαρδικιώτη δικηγόρου και βουλευτή Ντούλα Στεργιόπουλου (Κώστα Στεργιόπουλο), ο οποίος και συνέταξε και το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου (Σωματείου).

Κώστας Στεργιόπουλος

Σημειωτέον ότι το βλαχόφωνο κεφαλοχώρι Γαρδίκι ήταν τη περίοδο 1883-1914 έδρα του Δήμου Αθαμάνων που περιλάμβανε τη Τζούρτζια (Αγ. Παρασκευή), Μουτσιάρα (Αθαμανία), Δέση, Καμνιάι (Αγ.Νικόλαος), Τυφλοσέλι (Δροσοχώρι). Αποφασίστηκε η ίδρυση Συλλόγου, ο οποίος συνεργαζόμενος με τον Δήμο Αθαμάνων θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά στο χωριό και τους κατοίκους του.

Είχε σκοπό ευεργετικό, λαογραφικό και κοινωνικό, εόρταζε δε κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου τους προστάτες του Αγίους, οι οποίοι απεικονίζονται στη σημαία του συλλόγου, ενώ η θαυματουργή και μεγαλοπρεπή εικόνα τους βρίσκεται στον Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού.

Το πανηγύρι λάμβανε χώρα στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία και μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθούσαν χοροί και τραγούδια με τη συνοδεία δημοτικής ορχήστρας. Επίσης σερβίρονταν στους πιστούς κρέας με κριθαράκι μαγειρεμένο στο καζάνι, το αποκαλούμενο “Μπλότσου”.

Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου καταστράφηκε το Σεπτέμβριο του 1943 όπως και το σύνολο των αρχείων της κοινότητας, από τα Ναζιστικά στρατεύματα όταν πυρπόλησαν το χωριό (επιχείρηση “Πάνθηρ”). Το δεύτερο συντάχθηκε το 1957 με την υπό αριθ. 621/1957 του Πρωτοδικείου Τρικάλων και το νεότερο(τρίτο) με την υπό αριθ.66/2004 απόφαση πάλι του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρικάλων.

Στις ημέρες μας ο σύλλογος προσφέρει σημαντικό έργο στο χωριό. Αναδεικνύει τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια του Γαρδικίου. Συντηρεί χορευτικά συγκροτήματα, διοργανώνει εκδηλώσεις και λαμπρύνει με τη παρουσία του τα πανηγύρια του χωριού.

Στο περιθώριο των ετήσιων χοροσπερίδων του έχει βραβεύσει κατά καιρούς τους επιφανείς Γαρδικιώτες, τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες του Γαρδικίου, όσους συγχωριανούς έχουν διαπρέψει στις επιστήμες και στους επαγγελματικούς χώρους.

Επίσης η δημιουργία του ιστορικού και λαογραφικού μουσείου στο κτίριο του παλιού σχολείου, αποτέλεσε κομβικό σημείο για τη διατήρηση της παράδοσης και της μνήμης των Γαρδικιωτών.

Σημαντική και συνάμα συγκινητική στιγμή για όλους τους Τρικαλινούς, είναι η παρέλαση της ιστορικής σημαίας του συλλόγου μαζί με τα χορευτικά ενηλίκων στις Εθνικές επετείους της πόλης.