Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Η κοιλάδα του Μουτσαρίτη

Μουτσαρίτης

Ο Μουτσιαρίτης (ή Μουτσαρίτης ή Μουτσιαρίτικο ρέμα) βρίσκεται δυτικά της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων και σχηματίζεται από μικρότερα ρέματα που πηγάζουν από τα Αθαμανικά όρη (στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων. Περιστερίου και
χαράδρας Αράχθου), δηλαδή υφίστανται μικρές σε έκταση υπολεκάνες απορροής που συγκροτούν μεγαλύτερη ομώνυμη λεκάνη απορροής του χειμάρρου. Συγκεκριμένα, ο Μουτσιαρίτης κινείται από δυτικά με κατεύθυνση ΒΑ και με τελικό αποδέκτη τον Αχελώο ποταμό. Γεωγραφικά ανήκει στην Θεσσαλία και από υδρολογικής άποψης, ανήκει στο Υδατικό Διαμέρισμα της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο ανήκει η Λεκάνη Απορροής Αχελώου (GR 04).

Τα σημαντικότερα ρέματα που καταλήγουν σε αυτόν και έχουν μόνιμη ροή σε όλη τη διάρκεια του έτους είναι: Κακαρδίτσας Σπαθών, Καραβίδας, Γκούρας και βρίσκονται στην Περιφεριακή Ενότητα Τρικάλων καθώς το ρέμα Καταθήκη που βρίσκεται στην Περιφεριακή Ενότητα Άρτας.

Μικρότερα ρέματα επίσης που έχουν μόνιμη ροή σε όλη τη διάρκεια του έτους σχηματίζονται στις δασικές θέσεις Αγκαθάκι, ΑηΛιά και με περιοδική ροή στις δασικές θέσεις Παλιοέλατος, Ανήλιο, Κύδρος και Ποτιστής. Ο Μουτσιαρίτης είναι η κατάληξη
των παραπάνω ρεμάτων χύνεται στον Αχελώο που σε εκείνη την περιοχή ονομάζεται «Ασπροπόταμος», διότι θεωρείται ότι έχει πάντα καθαρά και διαυγή νερά.