ΤΟ ΜΑΘΑΤΑΝ, ΠΑΙΔΙΑ Μ’, ΤΙ ΕΓΙΝΕ – ΣΓΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΑ 1990
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΡΤ 1982 ‘ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ’
Πηγή – Προσωπικό αρχείο Σωτήρη Γοργογέτα
ΒΛΑΧΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΠΡΟΒΑΤΩΝ – ΣΤΗ ΣΤΑΝΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΥΛΑ 1985
Πηγή – Προσωπικό αρχείο Σωτήρη Γοργογέτα
Στην πλατεία του Γαρδικίου 1985
Πηγή – Προσωπικό αρχείο Σωτήρη Γοργογέτα
Ξέφρενο γλέντι στο Γαρδίκι Αύγουστος 2013
Ξέφρενο γλέντι και χορός στο Γαρδίκι Τρικάλων
Ο Τόπος και το Τραγούδι του – Γαρδίκι
Με το φακό της εκπομπής αναδεικνύονται αυθεντικές, επιτόπιες καταγραφές και μικροί ξεχασμένοι λαϊκοί πολιτισμοί, οι οποίοι αντιστέκονται στην πολιτιστική ομογενοποίηση. Καταγράφεται όχι μόνο η καταγωγή αλλά και η διαχρονική τους πορεία και εξέλιξη τους στο χρόνο. Πρώτες ύλες αυτής της καταγραφής ο χορός, οι μουσικοί, τα λαϊκά δρώμενα, οι τελετουργίες, τα πανηγύρια, τα μουσικά όργανα και κυρίως ο «λαϊκός άνθρωπος» και τα δημιουργήματά του.
Εκπομπή Μουσικό Οδοιπορικό για το Γαρδίκι
Απόσπασμα από τα αξέχαστα αφιερώματα της ΕΤ1 και της εκπομπής “Μουσικό Οδοιπορικό” στο Γαρδίκι Ασπροποτάμου και στην μουσική του παράδοση. Πρωτεργάτες αυτής της πρώτης και ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ έως σήμερα προβολής του χωριού από την κρατική τηλεόραση, υπήρξαν οι Σωτήρης Γοργογέτας, Σωτήρης Σγούρος και Σωτήρης Τόγελος. Εδώ ο Σωτήρης Γοργογέτας σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες του κλασσικού “Παιδιά απ’ τον Ασπροπόταμο”. Στο κλαρίνο ο αθάνατος Σωτήρης Σγούρος, που πραγματικά έπαιξε μοναδικά αυτό το τραγούδι, στα βήματα του προπολεμικού Κυριακάτη, που απέδιδε κατά παρόμοιο τρόπο το “Στου Γράμμου τα ψηλά βουνά”, που έχει κοινή μελωδική γραμμή. Βιολί: Νίκος Μπιτέλης, Λαούτο: Θρασ. Φιλίππου.
Μνημονεύεται ότι το ποιητικό κείμενο που ακολουθεί, υπήρξε η αρχή της ομιλίας του Γαρδικιώτη Σπύρου Ματσούκα από τον εξώστη του ξενοδοχείου Ολύμπια των Τρικάλων, στις αρχές Οκτώβρη του 1912, προς το 5ο Σύνταγμα Πεζικού και το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων, μετά την κύρηξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου. “Παιδιά απ’ τον Ασπροπόταμο κι απ’ το τρανό Γαρδίκι, κι απ΄της Κουρούνας τις σπηλιές, λεβέντες παληκάρια, Τούρκο μην προσκυνήσετε, οχτρό μη φοβηθείτε.”